WiadomośćMasarnia Brzozie poleca
(Kategoria: Powiat Brodnicki · Brodnica - WIADOMOŚCI, INFORMACJE)
Dodane przez admin
sobota, 08 września 2018 r., godz. 10:09

Zdrowe, smaczne i świeże - wyroby z Masarni Brzozie
Masarnia Brzozie działa ponad 20 lat. Zdążyła już przyzwyczaić swoich klientów do wyrobów, które są smaczne, zdrowe i świeże. Robione według tradycyjnych receptur i bez konserwantów zyskują sobie coraz szersze grono zwolenników. A kto ich jeszcze nie spróbował - niech żałuje.



Masarnia w Brzoziu - to firma, która istnieje od 1991 roku. Trzech wspólników Kazimierz Leśniewski, Bogdan Biegański i Grzegorz Sobiech założyło firmę, która prowadzi ubój trzody chlewnej, rozbiór mięsa wieprzowego i wołowego, a także produkcję wyrobów wędliniarskich. Zakład jest w pełni dostosowany do wymogów unijnych i zatrudnia 20 osób.

Specjalizuje się on w produkcji wyrobów tradycyjnych naturalnych. Starannie wyselekcjonowane mięso używane do produkcji pochodzi od rolników z ekologicznie czystych terenów powiatu brodnickiego. W długim procesie peklowania mięsa używana jest sól, majeranek, czosnek, pieprz, gorczyca, które nadają wędlinom niepowtarzalny smak i aromat.

Długotrwały proces naturalnego wędzenia drewnem olchowym i bukowym nadaje produktom niesamowitego aromatu. Każdy pamięta czasy dzieciństwa, kiedy królowały swojskie wyroby, przygotowane w tradycyjny sposób. Któż by nie chciał spróbować dzisiaj szynek i kiełbas, które przeniosą nas w tamte czasy?

W swojej ofercie firma posiada świeże mięso oraz wędzonki, szynki, kiełbasy i wędliny podrobowe. Flagowymi produktami są: kiełbasa swojska pieczona, kiełbasa żywiecka, kiełbasa chłopska, szynka tradycyjna, szynka z Brzozia, kiełbasa ze spichrza, jałowcowa oraz kindziuk. Podwawelska, parówkowa, krakowska, ogonówka i kabanosy - każdy kto mieszka na terenie Pojezierza Brodnickiego powinien te wyroby kojarzyć z Masarnią Brzozie. A kto nie zna szynki z Brzozia, nie wie, co traci.

Bardzo lubiane są wędliny podrobowe - metki wiejska i łososiowa, pasztetowa i kaszanka. Szynka robiona według starych, tradycyjnych receptur, wędzona na zimno, peklowana na sucho przez 2 tygodnie, wędzona zimnym dymem stanowi rarytas, jakiego próżno szukać gdzie indziej.

Firma posiada wielu odbiorców, są wśród nich firmy, sklepy, restauracje, zajazdy i klienci indywidualni. Wyroby sprzedawane są na terenie Brodnicy i powiatu brodnickiego, ale także na terenie powiatu nowomiejskiego, rypińskiego i działdowskiego. Flagowym produktem jest kiełbasa podwawelska i szynka z Brzozia, tradycyjna z tłuszczykiem.

Każdego roku wzrasta produkcja firmy i zwiększa się ilość odbiorców. Firma współpracuje z hurtowniami i sklepami. Ceny są konkurencyjne i nie powodują pustki w portfelu. W firmę cały czas się inwestuje, jest ona nieustannie rozbudowywana. Nowa ubojnia, magazyny, nowa hala produkcyjna, wszędzie czysto i przestrzennie.

Turyści odwiedzający powiat brodnicki dobrze pamiętają smak produktów z Brzozia i często wracając wywożą do domów pokaźne siatki. Oznacza to, że doceniają smak i jakość oferowanych wyrobów, a masarnia kładzie nacisk na dobrą współpracę również z klientem indywidualnym. Wyroby Masarni Brzozie trafiają także poza granice kraju, bowiem bardzo dobrze się przechowują. Niepowtarzalny smak i aromat wyraźnie dają do zrozumienia konsumentom, że zrodził się z pasji i zamiłowania do wsi i wiejskiego jedzenia.

Źródło: Artykuł promocyjny

Wyroby Masarni Brzozie:























Źródło: Powiat Brodnicki - Brodnica > Portal mieszkańców
( http://powiatbrodnicki.pl/news.php?extend.8696 )