WiadomośćMasarnia Brzozie poleca
(Kategoria: Powiat Brodnicki · Brodnica - WIADOMOŚCI, INFORMACJE)
Dodane przez admin
sobota, 17 lipca 2021 r., godz. 05:19

Sezon grillowy w pełni
Sezon grillowy to piękny okres, żeby spędzić go z rodziną, znajomymi, przyjaciółmi, a przy tym smakować do woli dań z grilla. A któż ich nie lubi? Wyborne mięsiwa, kruche, soczyste, kiełbaski smakowicie opieczone, kaszanka o niepowtarzalnym smaku. A wszystko to najlepiej kupić w lokalnej masarni.



Grillowanie jest jedną z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu. Większość z nas traktuje grilla jako okazję do spotkania się z bliskimi i możliwość posmakowania tego, co Polak najbardziej lubi - kiełbaski i mięsa z grilla. Ale umieszczając ją na grillu, powinniśmy stawiać na jakość, solidność, a przede wszystkim walory smakowe.

Każdy lubi spotkania przy grillu, wspólne biesiadowanie, długie rozmowy, muzykę, dobrą zabawę. To świetny sposób na naładowanie akumulatorów, odpoczynek i okazja do kontaktu z naturą. A do tego smakowite zapachy unoszące się znad grilla i smak pamiętany do następnego sezonu. Gwarancją udanego grilla są świeże produkty. A o to zadba Masarnia Brzozie - firma, która istnieje od 1991 roku.

Trzech wspólników Kazimierz Leśniewski, Bogdan Biegański i Grzegorz Sobiech założyło firmę, która prowadzi ubój trzody chlewnej, rozbiór mięsa wieprzowego i wołowego, a także produkcję wyrobów wędliniarskich. Zakład jest w pełni dostosowany do wymogów unijnych. Specjalizuje się w produkcji wyrobów tradycyjnych - naturalnych. Starannie wyselekcjonowane mięso używane do produkcji pochodzi od rolników z ekologicznie czystych terenów powiatu brodnickiego.

W długim procesie peklowania mięsa używana jest sól, majeranek, czosnek, pieprz, gorczyca, które nadają wędlinom niepowtarzalny smak i aromat. Pasja i zaangażowanie spowodowały, że na przestrzeni lat stała się ona liderem na rynku mięsnym w sprzedaży wyrobów wędliniarskich w regionie, oraz kluczowym dostawcą produktów do dystrybutorów i gastronomii. Z prawdziwie rzemieślniczym pietyzmem właściciele dbają, aby były one zawsze smaczne i zdrowe. Łącząc umiejętnie walory tradycji z nowoczesną technologią produkują wyroby najwyższej jakości, którą potwierdzają zadowoleni konsumenci.

Wszystkie produkty przygotowane są wedle starych, dobrze sprawdzonych receptur. Smak i aromat wędlin, to przede wszystkim wysoce selekcjonowane mięso wieprzowe, peklowane z dodatkiem naturalnych przypraw oraz odpowiednio wędzone – dymem olchowym i bukowym. Masarnia prowadzi sprzedaż hurtową i detaliczną w swojej siedzibie w Brzoziu Polskim. Miła, fachowa obsługa, konkurencyjne ceny, realizacja zamówień telefonicznych i dowóz towarów do klienta - stanowią ważną cechę oferty handlowej. Zaprasza oferując pokaźny wybór wędlin i mięs, oraz pełną i ciekawą ofertę na grilla. Nic bowiem tak dobrze nie smakuje, jak kiełbaska z rodzimej przetwórni, która oprócz dobrego smaku oferuje również pewność, że wszystkie produkty są świeże i aromatyczne.

Nie wahajmy się, wspierajmy lokalne firmy, które produkują wyroby smaczne i świeże. A na grilla nie ma nic lepszego!

Krótki kurs grillowania

Najszybciej przygotujemy grillowane dania mięsne za pomocą metody bezpośredniej. Nie należy jednak stawiać rusztu bezpośrednio nad ogniem, a nieco wyżej, aby nie spalić piekącego się tam kurczaka. Na tak ustawionym grillu niewielkie filety drobiowe o masie od 120 g do 180 g będą gotowe już po 10 – 12 minutach. Nieco dłużej będziemy musieli poczekać na udka i skrzydełka. Te pierwsze, muszą piec się od pół godziny do 45 minut, drugie z kolei maksymalnie do 30 minut.

Kiełbaski, w zależności od ich wielkości potrzebują od 10 do 25 minut pieczenia metodą bezpośrednią. Żeberka umieszczone nad źródłem ciepła będą gotowe w ciągu 15 minut, natomiast jeśli nie mamy już miejsca w centrum rusztu, na talerz będziemy mogli je wyłożyć po 1 – 1,5 godziny.

Filety rybne potrzebują zaledwie kilku minut pieczenia w sposób bezpośredni, a ryby w całości powinny być gotowe po 20 minutach spędzonych na ruszcie. Jako przekąskę możemy potraktować warzywa. Bakłażan, papryka, pomidory, a nawet pieczarki zjemy już po kilku minutach grillowania na dobrze rozgrzanym ruszcie. Najwięcej czasu potrzebują jednak ziemniaki, które zawinięte w folię aluminiową potrzebują nawet godziny pieczenia.

Źródło: Artykuł promocyjny

Wyroby Masarni Brzozie:























Źródło: Powiat Brodnicki - Brodnica > Portal mieszkańców
( http://powiatbrodnicki.pl/news.php?extend.13729 )