WiadomośćMasarnia Brzozie poleca
(Kategoria: Powiat Brodnicki · Brodnica - WIADOMOŚCI, INFORMACJE)
Dodane przez admin
wtorek, 16 lutego 2021 r., godz. 07:47

Dobra wędlina – jak ją kupić?
Większość z nas nie przykłada większej wagi do składu produktów, licząc na to, że wybrana przez nas szynka nie jest nafaszerowana samą chemią. A tymczasem ogólnodostępne wędliny mogą nam szkodzić. Okazuje się, że chemiczne dodatki do żywności to potencjalna przyczyna alergii pokarmowych, a także nowotworów Jak zatem wybrać te najlepsze? Szukajmy wyrobów ekologicznych, z małych masarni albo od renomowanych firm, wytwarzanych tradycyjnymi sposobami.



Masarnia Brzozie ma już na rynku ugruntowaną pozycję. Wysoka jakość produktów, zaufanie klientów oraz tradycyjne i oryginalne receptury pozwoliły stworzyć doskonałą ofertę dla klientów. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rynku, właściciele starają się dostosowywać wybór i technologie do wymagań dzisiejszego klienta, stawiając na jakość, solidność, a przede wszystkim walory smakowe.
Jakość wędlin w sklepach pozostawia wiele do życzenia. Producenci nie zawsze dbają o nasze zdrowie, a bardziej o własne kieszenie. Obecnie wędliny znajdują się na czarnej liście dietetyków. Warto wymienić dodatki, które nie powinny znaleźć się w dobrej jakości wędlinie. Zaliczamy do nich:
  • białko sojowe, błonnik i skrobię roślinną - każda wędlina zawierająca powyższe substancje w składzie będzie charakteryzowała się niską jakością. Jeśli w naszym koszyku zauważymy produkt z białkiem sojowym, przy kasie zapłacimy za wodę, która jest związana z tego rodzaju dodatkami
  • karageny, gumy roślinne - to żele roślinne, których zadaniem jest poprawienie konsystencji wyrobu. Jeżeli zauważymy je w składzie wybranego przez nas mięsa, możemy być pewni, że w naszych rękach znajduje się produkt z dużą zawartością solanki, co jednocześnie oznacza, że jest to wyrób słabej jakości

Okazuje się że wędliny mają całkiem sporo cennych dla zdrowia składników pokarmowych:
- pełnowartościowe białko – zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne m.in. do budowy mięśni. A im więcej mięśni, tym szybszy metabolizm i spalanie tłuszczów. Najwięcej białka – ok. 25% – mają kabanosy, kiełbasa krakowska sucha i myśliwska sucha, witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminę B1 (tiaminę) i B2 (ryboflawinę). Wspomagają one układ nerwowy i poprawiają przemianę materii. Najlepszym źródłem witaminy B1 są wędliny wieprzowe.

Drobiowe przetwory mają więcej witaminy B2:
- żelazo – poprawia kondycję fizyczną, wzmacnia odporność, zapobiega zmęczeniu i niedokrwistości. Najwięcej żelaza mają wędliny z mięsa wołowego i podroby (np. kaszanka czy kiszka pasztetowa);
- składniki mineralne – to głównie wzmacniający kości wapń i fosfor. Wędliny mają też sporo cynku i miedzi – zwiększają odporność i zapobiegają trądzikowi. Ponadto dostarczają magnez, który wzmacnia układ nerwowy, oraz siarkę. Jest ona niezbędna do wzmocnienia włosów i paznokci, zapewnia gładką i zdrową skórę;
- CLA, skoniugowany kwas linolowy – substancja ta zawarta głównie w wędlinach wołowych ułatwia spalanie tłuszczów, potrafi zwalczać wolne rodniki. Dzięki temu działa antyrakowo i chroni naczynia krwionośne.

Dietetycy są zgodni. Niektórzy nie muszą, a nawet nie powinni rezygnować z jedzenia mięsa i wędlin. Dotyczy to zwłaszcza przedszkolaków i uczniów, którzy do wzrostu i rozwoju potrzebują cennego białka, cierpiących na niedokrwistość – wędliny to porcja żelaza i witaminy B12, zapobiegających anemii, intensywnie pracujących fizycznie – potrzebują energii, żyjących w ciągłym pośpiechu i stresie – wędliny to porcja witamin z grupy B, które zapobiegają depresji, poprawiają pamięć i koncentrację.

Małe masarnie produkujące wyroby własne nie mogą sobie pozwolić na błędy. One muszą się starać, by ich wyroby były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Ważna jest także zawartość mięsa. Jak zatem cieszyć się smakiem pachnącej wędliny i dostarczać organizmowi solidną porcją białka? Produkty kupujmy u regionalnych i ekologicznych producentów. A przykładem takiego producenta jest Masarnia Brzozie. Specjalizuje się ona w produkcji wyrobów tradycyjnych naturalnych. Starannie wyselekcjonowane mięso używane do produkcji pochodzi od rolników z ekologicznie czystych terenów powiatu brodnickiego. W długim procesie peklowania mięsa używana jest sól, majeranek, czosnek, pieprz, gorczyca, które nadają wędlinom niepowtarzalny smak i aromat.

Pasja i zaangażowanie spowodowały, że na przestrzeni lat stała się ona liderem na rynku mięsnym w sprzedaży wyrobów wędliniarskich w regionie, oraz kluczowym dostawcą produktów do dystrybutorów i gastronomii. Z prawdziwie rzemieślniczym pietyzmem właściciele dbają, aby były one zawsze smaczne i zdrowe. Łącząc umiejętnie walory tradycji z nowoczesną technologią produkują wyroby najwyższej jakości, którą potwierdzają zadowoleni konsumenci. Wędliny i mięsa z Brzozia, to kombinacja wieloletniego doświadczenia, tradycji i zamiłowania do pysznego jedzenia – niczym w klasycznym, staropolskim przepisie. W świecie wyrobów Masarni Brzozie tradycja łączy się z doskonałością owocując wyśmienitymi mięsami i wędlinami. Zapraszamy do poznania ich bliżej, zasmakowania w tym, co jest ich pasją – przyrządzaniu produktów o harmonijnym smaku i bogatym wnętrzu.

Źródło: Artykuł promocyjny

Wyroby Masarni Brzozie:























Źródło: Powiat Brodnicki - Brodnica > Portal mieszkańców
( http://powiatbrodnicki.pl/news.php?extend.13119 )