WiadomośćTargi "Grüne Woche" w Berlinie
(Kategoria: Powiat Brodnicki · Brodnica - WIADOMOŚCI, INFORMACJE)
Dodane przez admin
poniedziałek, 20 stycznia 2020 r., godz. 06:08

Nasi na targach w Berlinie
Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Grüne Woche" (Zielony Tydzień) w Berlinie, to największe targi żywności, rolnictwa i ogrodnictwa. W dniach od 17 do 26 stycznia, przez dziesięć dni, na ponad stu tysiącach metrów kwadratowych powierzchni, swoją ofertę przedstawia ponad półtora tysiąca wystawców z całego świata, a wśród nich "Zajazd przy Kominku" z Wielkiego Głęboczka.



W styczniu w Berlinie spotykają się wytwórcy żywności z całego świata, którzy promują tu swoje marki i testują gusty konsumentów. Równolegle do wystaw, degustacji i pokazów kulinarnych odbywają się liczne seminaria i konferencje o tematyce rolniczej i ekonomicznej. Na 115 tysiącach metrów kwadratowych wystawia się ponad 1,5 tysiąca producentów, stoiska odwiedza 400 tysięcy gości.

Stoisko naszego regionu (hala 11.2, stoisko nr 102), na powierzchni prawie stu metrów kwadratowych, obejmuje ekspozycję i promocję produktów tradycyjnych i żywności wysokiej jakości, m.in. wyroby wędliniarskie, gęsinę i wyroby mleczarskie.

"Zajazd przy Kominku" oferuje potrawy i przetwory, które na co dzień przygotowywane są w ich kuchni. Wśród nich znalazły się ryby z Pojezierza Brodnickiego w zalewie octowej i wędzone, szare kluchy, czyli popularne kluchy ziemniaczane, siekane kotlety z ognia, bigos, smalec domowej roboty, sałatki, przetwory z wiśni i z żurawiny, lemoniada i tradycyjne piwo brodnickie. W ofercie znalazły się także czekolada na gorąco, czekolady smakowe, kombinacja likierów z czekoladą z Pijalni Czekolady na brodnickim zamku.

Firma przygotowała materiały reklamowe i foldery w języku niemieckim, które dotyczą zamku w Brodnicy wraz z Pijalnią Czekolady, a także samego "Zajazdu przy Kominku" i atrakcji Pojezierza Brodnickiego. Niezmiernie istotne, a także docenione i uznane w Berlinie zostały Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza i Kujaw oraz Dziedzictwa Kulinarnego Europy.

Przypominamy! Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest formą współpracy pomiędzy regionami różnych części Europy, a także poszczególnymi przedsiębiorstwami w obrębie danego regionu (restauratorami, producentami żywności, rolnikami itp.), zainteresowanymi promowaniem regionalnych produktów i potraw, a także zachowaniem lokalnych tradycji kulinarnych. Sieć ma na celu budowę pozytywnego wizerunku regionów, a także zwiększanie ruchu turystycznego, rozwój i wsparcie małych i średnich przedsiębiorstw, wzmacnianie ich konkurencyjności, zwiększanie zainteresowania konsumentów żywnością wysokiej jakości.

Od stycznia 2012 roku członkiem sieci jest województwo kujawsko-pomorskie. Właścicielem znaku "Dziedzictwo Kulinarne – Kujawy i Pomorze" jest Marszałek Województwa i to on nadaje certyfikaty i prawo do posługiwania się znakiem podmiotom z Kujaw i Pomorza.


reklama

Źródło: Zbigniew Raniszewski

"Zajazd przy Kominku" na targach Grüne Woche/fot. nadeslane:














Źródło: Powiat Brodnicki - Brodnica > Portal mieszkańców
( http://powiatbrodnicki.pl/news.php?extend.11404 )